Tvätta eller renovera taket – hur vet man?

Som husägare är det inte alltid lätt att veta när det är dags att renovera taket och när det räcker med ett grundligt underhåll och en bra tvätt och takrenovering stockholm. Många husägare gör misstaget att byta taket helt och hållet, när en enklare rengöring och målning är mer än tillräckligt.

Livslängden på tak varierar en hel del beroende på vad det är för typ av takmaterial du använder dig av och vem det är som har lagt taket. Överlag brukar livslängden vara cirka 30-40 år, förutsatt att du faktiskt tar hand om ditt tak. Om du ger taket extra mycket kärlek och ett korrekt underhåll kan du till och med få det att hålla längre än så. Känner du dig osäker på när det är dags att renovera taket kan du med fördel genomföra en besiktning på en årlig basis. Då hinner du upptäcka eventuella brister i tid som inte kan åtgärdas med en ordentlig tvätt och takmålning.

Renovera eller tvätta – så vet du när det är dags
Underhåll med hjälp av tvätt och takmålning är något som du bör utföra med jämna mellanrum för att ditt hus ska få en mössa som verkligen skyddar. Däremot kan det vara svårt att veta vilka åtgärder som behövs. Har du papp eller läkt i dåligt skick på ditt tak kommer en målning inte att göra någon skillnad. Har du däremot plåt eller betongpannor på ditt tak kan en takmålning komma till stor användning. I många fall kan det till och med vara precis det ditt tak behöver och inte ett komplett takbyte.

För att återfå en bra ytbehandling bör ett tak med betongpannor målas med cirka 15-20 års intervall. Ibland oftare, beroende på var i landet du bor och hur klimatet är på just den platsen. Pannorna blir mycket tätare av färgen och får dessutom en förbättrad vattenavrinning.

Hur är det då med renovering och takbyte?
Skulle det vara så att ditt tak är mycket skadat eller är tillverkat i ett material som inte tillåter takmålning kan ett takbyte eller takrenovering vara på sin plats. Här rekommenderar

Grått tak

vi att du låter en takfirma ta hand om uppgiften, eftersom det är både svårt och tidskrävande. Den enda gång du ska fundera på att göra jobbet själv är om du är utbildad inom fallsäkerhet och har godkänd säkerhetsutrustning tillgänglig, samt kunskapen som ett takbyte kräver.

Är taket trasigt, har sprickor, pannor som ramlat av eller helt enkelt stått för länge är det således dags att byta. I dessa fall kommer en målning och en tvätt inte att göra någon skillnad överhuvudtaget, eftersom taket är skadat. Huruvida du behöver renovera enstaka delar eller byta helt och hållet bör en fackman avgöra vid en besiktning.