Studera till elektriker som vuxen

Elektrikeryrket är ett eftertraktat jobb med stora möjligheter oavsett om tanken är att starta eget, bli anställd eller uthyrd av ett företag. En elektriker hittar alltid ljuset och det kan även du göra i vuxen ålder med hjälp av en elektrikerutbildning. Vanligaste tillvägagångssättet för att utbilda sig till elektriker i vuxen ålder är genom att studera på Komvux. Har du dessutom gått ut gymnasium med godkända betyg kommer du sannolikt bara att behöva läsa 1500 – poäng el-utbildning. Utöver detta finns det flertalet yrkeshögskolor som specialiserar sig inom olika områden av elektrikerbranschen om intresset finns att vidareutbilda sig efter Komvux. Detta kan exempelvis vara att hitta en ny nisch inom elektrikeryrket. En sådant kan vara vindkraftstekniker via en yrkeshögskola. Denna utbildning ger dig chansen att vara med på omställningen för förnybar energi i Sverige. Elledningar

Jobb direkt efter elektrikerutbildning
Fördelen med en elektrikerutbildning är att du har stora möjligheter att börja jobba direkt som bäst elektriker stockholm efter den även som vuxen. Att tänka på för att detta ska bli en möjlighet är att du som vuxen väljer en elektrikerutbildning som samarbetar med Elektrikerbranschens gymnasiumskolor, förkortat ETG. De flesta elektrikerutbildningar på Komvux erbjuder ett samarbete med ETG och därmed har du en större chans att börja jobba direkt efter utbildningen. Detta eftersom en elektrikerutbildning som är i samarbete med ETG inkluderas av en lärlingsperiod i utbildningen. Denna lärlingsperiod avslutas med ett praktiskt yrkesprov. En annan fördel med att välja en elektrikerutbildning med ETG är att din lärlingsperiod är inräknad när du väl börjar jobba för ett elföretag. Detta innebär att du har färre lärlingstimmar kvar att uträtta och kan börja jobba med full lön tidigare än väntat. Statistiken ljuger inte och av 10 möjliga får 7 jobb direkt efter en elektrikerutbildning i samarbete med ETG.

Konceptet företagslärling
Ett annat tillvägagångssätt för att bli elektriker som vuxen är genom konceptet företagslärling. Detta koncept har tagits fram för att ge möjligheten till personer som saknar gymnasieutbildning att bli elektriker. Utbildningen fungerar så att ett elföretag anställer dig som lärling. Under denna period får du lära dig teori i kombination med praktik som lärling på elföretaget. Konceptet är på två år, 1000 poäng, med ett slutgiltigt yrkesprov. Efter ett godkänt yrkesprov får du ditt certifikat som elektriker. Har du dessutom gjort bra ifrån dig under lärlingsperioden för företaget som anställt dig, är möjligheterna stora till fortsatt jobb på samma företag. Detta kan vara en perfekt väg in för dig som är vuxen och saknar gymnasieutbildning sedan tidigare. Helt enkelt en varierande miljö med teori samt praktik.