Minska risken för fuktskada

Äger du ett hus eller en villa? Då är du antagligen orolig för att drabbas av fuktskador i ditt hem. Fuktskador kanske inte är det första du tänker på när du vaknar varje dag, eller en akut vattenläcka, men eftersom det resulterar i omkostnader och en hel del arbete har du säkerligen tänkt på det mer än en gång. En fuktskada är inte bara dyr att åtgärda, utan kan också leda till hälsoproblem om det vill sig illa. Det är inte helt ovanligt att man upptäcker fuktskadan alldeles för sent och då har det redan resulterat i mögel eller annat som behöver tas om hand. Genom att kontrollera ditt hus med jämna mellanrum kan du minska risken för att drabbas och säkerställa att huset är i gott skick hela tiden. Här nedan kommer vi att titta på två utrymmen i din bostad som är extra utsatta och där risken för fuktskador är mer förekommande.

Badrum och toalett
Är det något utrymme i ditt hus som är extra utsatt är det badrummet. Det beror helt enkelt på väldigt naturliga orsaker, då badrum är fuktiga, varma och har mycket vatten i omlopp. Därför är det kanske inte någon större överraskning att fuktskador är vanligt förekommande just här. För att undvika fuktskador i badrummet bör du dock vara uppmärksam på sprickor och samtidigt kontrollera alla ytor regelbundet. Just sprickor som uppstått i material är riktiga bovar. Här kan fukten nämligen samlas och ta sig djupare in. Detta gäller även fogar som är trasiga eller plastmattor som har öppna fogar. För att förebygga fuktskador i badrummet kan du dock använda nedanstående tips.

• Se till att hålla golvbrunnen ren och rensad. Detta är något du med fördel kan göra flera gånger om året.
• Se till att frånluftsventilationen i ditt badrum är på topp. Placera den mycket högt upp på väggen, alternativt i taket.
• Testa att din ventilation fungerar med jämna mellanrum.
• Investera i golvvärme. Golvvärme i badrummet ger en mycket varmare och torrare luft som gör att ytor torkar upp mycket snabbare.

Fuktskador i kök
Fuktskador kan även uppstå i köket, vilket är något som man verkligen inte vill ska inträffa. Här är det området kring kylskåp, diskbänk och frys som du bör ha extra koll på, eftersom det är dessa som är mest känsliga för fukt och samtidigt är mest utsatta. I de flesta situationer är det avlopp och rör, samt slangar, som orsakar de allra största fuktskadorna.

• Se till att alla ledningar är ordentligt anslutna.
• Det får inte finnas någon fukt under diskmaskinen efter att den har körts. I sådana fall måste du byta plats på den eller investera i ett fuktskydd.
• Köp läckageskydd och använd dessa under alla vitvaror du har – från diskmaskin till frys.